preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Dr. Fra Karlo Balić" Šestanovac

 > Vijesti
vijesti

Školski pričigin

Autor: Marina Rubić, 16. 5. 2024. 13:15

 

Jučer smo u našoj knjižnici održali školski pričigin kojeg smo nazvali Priče iz davnine našeg zavičaja. Na ovaj smo način proslavili i 150. rođendan naše književnice Ivane Brlić Mažuranić koja je svojim pričama osvojila svjetsku slavu.

U tom smo povodu u goste pozvali našeg zavičajnog pisca Petra Merčepa, izvrsnog poznavatelja lokalne kulturne baštine. Zabilježio je zbirku anegdota Prpušalije, a njegovi romani Max i Glagoljaš napisani su na osnovi stvarnih događaja i osoba.  

Ideja ovog malog književnog susreta bila je da petnaest učenika ispripovijeda svoju priču. Neki od njih inspiraciju su pronašli u svojoj svakodnevici, a neki su se oslonili na anegdote koje su im pričali njihovi članovi obitelji ili susjedi. Naš gost pohvalio je njihov trud i rekao im da sve što zapišu, trebaju i sačuvati. I sam je, kako kaže, za neke svoje anegdote bio inspiriran djetinjim i školskim događajima koji su mu se urezali u pamćenje. Nekoliko svezaka svojih romana poklonio je našoj školskoj knjižnici i ponudio i buduću suradnju.

Svi jučerašnji pripovjedači dobili su pismene zahvalnice za sudjelovanje, a našem smo gostu s ponosom darovali proizvod Učeničke zadruge Šestančica, torbu i šalicu sa zavičajnim motivima.