2023-11-22 12:29:12

Blackout poezija za Vukovar

Učenici 8. razreda su i na satu Hrvatskog jezika obilježili Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje stvarajući tzv. blackout poeziju na Pričama iz Vukovara Siniše Glavaševića. 

 

U tzv. blackout poeziji riječ je o pretvorbi već gotovoga teksta u novu pjesničku cjelinu. Blackout pjesma izrađuje se tako da se ispiše stranica već postojećeg teksta (nije bitno je li riječ o prozi ili poeziji), a zatim se u tom tekstu odabiru riječi koje će tvoriti novu misaonu cjelinu (neovisnu o postojećem tekstu) i oko njih se stavlja okvir da budu uočljive. Ostatak neuokvirenih riječi ptrkriva se bojom (najčešće markerom, ali nije nužno) i stvara se vizualni dio povezan s temom.

Stvaranje blackout poezije ima samo jedno pravilo: ne smiješ dodavati vlastite nove riječi ili slova, nego koristiš isključivo postojeće, pri čemu možeš spajati dijelove različitih riječi i riječi iz različitih rečenica, čak i cijele rečenice iz polaznog teksta.

Učenici su na ovom satu još jednom suosjećali sa svojim vršnjacima iz Vukovara, prisjetili se svih zbivanja tih tužnih ratnih vremena, ali i pokazali svoju kreativnost u stvaranju novih literarnih radova stvarajući svoju blackout poeziju kojom šalju poruke za potrebu očuvanja mira jer djeca imaju pravo na djetinjstvo.

Vanja Sokol, učiteljica hrvatskog jezika


Osnovna škola "Dr. Fra Karlo Balić" Šestanovac