preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Dr. Fra Karlo Balić" Šestanovac

 > Knjižnica
vijesti

Biblija u knjižnici

Autor: Marina Rubić Tuđman, 8. 11. 2022. 08:17

  

Jedna od aktivnosti u povodu Mjeseca hrvatske knjiga, a u svrhu poticanja čitanja, bila je Biblija u knjižnici, u suradnji vjeroučiteljice i knjižničarke.

Što je za mene Biblija, tko ju čita, gdje se sve može pronaći, tko su u njoj glavni likovi? Ovo su pitanja na koja su odgovarali učenici drugoga razreda na satu vjeronauka, a u knjižnici su pronašli još neke odgovore kojih se u razredu nisu mogli sjetiti. Knjižničarka im je pokazala Biblije koje se nalaze na policama i objasnila zašto se baš tamo nalaze. Razgovarala je s njima i o opremi pojedine Biblije i njezinom sadržaju. Slijedi još jedan sat u knjižnici na istu temu na kojem će se učenici malo i zaigrati prisjećajući se pojedinih biblijskih priča i likova.

 [više]

Na moru života

Autor: Marina Rubić Tuđman, 17. 6. 2022. 13:10

Danas su učenici 8. razreda u školskoj knjižnici imali jednu literarno - likovnu radionicu pod vodstvom knjižničarke Marine Rubić Tuđman i socijalne pedagoginje Anđele Čuljak. Neiscrpna tema mora bila je misao vodilja u pjesničkom stvaranju i oslikavanju morskih školjki. 

 [više]

Postani influencer dobri!

Autor: Marina Rubić Tuđman, 15. 6. 2022. 13:53

S obzirom da današnja djeca i mladi većinu svog slobodnog vremena provodi uz medije i da su vrlo zainteresirani za sadržaje koje objavljuju različiti influenceri, bilo da je riječ o modi, videoigrama, hrani, uljepšavanju i sl., odlučili smo se pozabaviti ovom temom u 7. razredu.

Da bismo potaknuli učenike na kritičko promišljanje i mudar pristup medijskim sadržajima, koristili smo priručnik Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih,koji je dostupan na stranicama Medijske pismenosti https://www.medijskapismenost.hr/wp-content/uploads/2021/04/brosura-Influenceri.pdf

Aktivnosti smo započeli prezentacijom Postani influencer dobri, a nastavili istraživanjem tko su nekada bili kreatori javnoga mišljenja, što je pridonijelo stvaranju novih kreatora javnog mišljenja, kako razlikujemo influencere s obzirom na vrstu sadržaja, i za kraj se upoznali s Influencerima od kojih možemo i učiti.

 [više]

Medijski labirint

Autor: Marina Rubić Tuđman, 25. 5. 2022. 08:54

Kao nastavak na aktivnosti vezane za protekle Dane medijske pismenosti, u suradnji knjižničarke i učiteljice hrvatskog jezika, održani su sati u petim razredima pod nazivom Medijski labirint. S učenicima se razgovaralo o kritičkom razmišljanju pri korištenju interneta, kao i o prednostima i nedostacima korištenja interneta.

 

 [više]

Moj prvi straničnik

Autor: Marina Rubić Tuđman, 25. 5. 2022. 08:44

Jučer su učenici prvog razreda ponovno posjetili školsku knjižnicu. Ovom prilikom pohvalili su se da su postali pravi čitači, stoga smo krenuli u aktivnost izrade straničnika koji će im služiti u školi i kući. Ukrašavali su ih veselim crtežima i vlastitim imenima.

 [više]

Anglizmi u hrvatskom

Autor: Marina Rubić Tuđman, 13. 4. 2022. 12:29

Radionica Engleski naš svagdašnji provedena je u 7.a i 7. b razredu u suradnji učiteljice hrvatskoga jezika s knjižničarkom. Učenicima je prikazana prezentacija koja ih je upućivala i navodila da više promišljaju o (ne) korištenju anglizama u govoru i pisanju. Cilj je bio podizanje svijesti o prednostima i nedostatcima korištenja anglizama te korištenju prikladnih izraza koji postoje u hrvatskom jeziku.

 [više]

Dezinformacije

Autor: Marina Rubić Tuđman, 13. 4. 2022. 11:59

Što su to dezinformacije, vrste dezinformacija, tko kreira dezinformacije, tko ih dijeli, a tko ih prima i kako izgledaju, kakve namjere imaju štetni sadržaji, tko na njih najčešće nasjeda, pitanja su na koja su učenici 8. razreda potražili odgovore u školskoj knjižnici.  Učenici su aktivno sudjelovali u raspravi i pretraživanju informacija na zadanu temu.

 

 [više]

Poštuj sebe i druge na internetu!

Autor: Marina Rubić Tuđman, 13. 4. 2022. 11:52

Učenici 6. razred sudjelovali su u radionici Poštivanje sebe i drugih u virtualnim svijetu. Sat medijske pismenosti s navedenom temom odrađen je u knjižnici, a izrađeni plakat postavljen na knjižnični pano.

 [više]

Noć knjige 2021.: knjiga kao lijek

Autor: Administrator , 23. 4. 2021. 14:01

Dragi učenici!

Danas (23. travnja) se obilježava svjetski dan knjige i autorskih prava. Tim povodom se već desetu godinu u Republici Hrvatskoj obilježava manifestacija Noć knjige. Tema ovogodišnje manifestacije je Knjiga kao lijek. 

S obzirom na epidemiološku situaciju, Noć knjige ćemo obilježiti u našoj školi s učenicima nižih razreda, dok će učenici viših razreda imati zadatak za domaći rad.

Do 7. svibnja će napraviti  A4 plakat na temu manifestacije, Knjiga kao lijek, i to na način da će ili pronaći ili napisati izreku o knjizi te ga ukrasiti prema vlastitom izboru.

Učenici sedmoga razreda će napisati na naslovnu temu manifestacije svoje literarne radove. 

I literarni radovi i plakati će biti posloženi u virtualnu izložbu, a predstavit ćemo ih i kroz e-knjižnicu, koja će biti dostupna na mrežnoj stranici škole.

Sretan vam svima Svjetski dan knjige i autoskih prava! Čitajte, jer su knjige lijek!

Vaša knjižničarka,

                                                                                                Jelena Mihnjak

 

 [više]

Svjetski dan čitanja naglas u našoj školi Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 2. 2. 2021. 12:16

Poštovani,

komisija za knjižnične usluge za djecu i mlade HKD-a inicirala je pokretanje nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja "Čitaj mi!", s ciljem da čitanje naglas postane stalnom aktivnošću u hrvatskim obiteljima s malom djecom i sa željom da usluge za bebe i djecu rane dobi i njihove roditelje postanu dijelom stalnih knjižničnih programa u knjižnicama.

S tim u skladu, Vlada RH je 2021. godinu proglasila Godinom čitanja. Aktivnostima poticanja čitanja pridružila se i naša škola.

U sklopu Svjetskog dana čitanja naglas, u srijedu (3. veljače) će se u našoj školi, u prva tri razreda, održati natjecanje u čitanju naglas. S obzirom na epidemiološke mjere, učenici će se natjecati u svojim razredima međusobno, a tekstove koje će čitati, sami su već odabrali.

Knjiga je vrjednija od svih spomenika, jer ona sama gradi spomenike u srcu onoga, koji je čita. (Egipatska izreka)

 
 [više]

Hrvatski u školi

Autor: Marina Rubić Tuđman, 12. 5. 2020. 00:58

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Posjeti portal Hrvatski u školi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Ovaj portal namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, učiteljima razredne nastave, nastavnicima, profesorima i roditeljima, a i svima koje zanima poučavanje hrvatskoga jezika u školi.

 

 [više]

Medijska pismenost u doba koronavirusa

Autor: Marina Rubić Tuđman, 5. 5. 2020. 23:41

Sa stranica medijske pismenosti preuzeli smo infografiku koja nas savjetuje kako se snalaziti u medijskom prostoru u kriznim vremenima te kako biti kritičan prema informacijama koje nam stižu sa svih strana.

infografika-medijska pismenost

 [više]

U Noći knjige

Autor: Marina Rubić Tuđman, 29. 4. 2020. 23:42

U povodu Noći knjige učenici su na satu Hrvatskoga jezika dobili zadatak složiti stih ili kratku priču koja sadrži naslove knjiga iz kućne knjižnice učenika. Prikazat ćemo jedan vrlo maštovit rad.

 

 [više]

Prepoznaj lažnu vijest!

Autor: Marina Rubić Tuđman, 27. 4. 2020. 23:10

Međunarodna federacija knjižničarskih društava i ustanova – IFLA, u svrhu promoviranja medijske i informacijske pismenosti, izradila je infografiku s osam jednostavnih koraka za provjeru vjerodostojnosti bilo koje vijesti.

 

https://www.medijskapismenost.hr/osam-jednostavnih-koraka-za-provjeru-bilo-koje-vijesti/

 

 [više]

Slikovnica o medijima

Autor: Marina Rubić Tuđman, 27. 4. 2020. 22:39

Prva hrvatska slikovnica o medijskoj pismenosti za najmlađe

Prepoznajmo razlike između svijeta medija i stvarnog svijeta čitajući Slikovnicu o medijima.

Slikovnica je izdana u povodu 1. Dana medijske pismenosti i namijenjena je mlađim školarcima. Čitajmo i istražujmo!

 [više]

Provjeri zeleno znanje!

Autor: Marina Rubić Tuđman, 24. 4. 2020. 00:17

Gradska knjižnica Rijeka pripremila je jedan eko kviz kojim možete provjeriti vlastito znanje o ekologiji-

Eko kviz GK Rijeka

 [više]

Časopisi

Autor: Marina Rubić Tuđman, 24. 4. 2020. 00:02

Nešto zaista zanimljivo, zabavno i poučno, za djecu, roditelje, odgojno - obrazovne djelatnike.

  Brickzine

  Nova akropola

 [više]

Zagreb film poklanja

Autor: Marina Rubić Tuđman, 21. 4. 2020. 23:12

Mali leteći medvjedi na YouTube kanalu Zagreb filma

Na službenom YouTube kanalu Zagreb filma nalaze se epizode Malih letećih medvjeda. Svaka od njih ima ekološku temu i kod djece osvješćuje važnost zaštite okoliša. U povodu Dana planeta Zemlje pogledajte barem jednu. Potrebno je samo kliknuti na poveznicu  Mali leteći medvjedi.

 [više]

Medijska pismenost

Autor: Marina Rubić Tuđman, 16. 4. 2020. 00:40

Medijska pismenost _Što gledati

Na navedenoj stranici nalaze se preporuke za gledanje filmova, serija, crtića, igara, obrazovnih emisija i drugih edukativnih sadržaja.

 [više]

Digitalni kutak - za učitelje

Autor: Marina Rubić Tuđman, 16. 4. 2020. 00:30

Korisni digitalni sadržaji za učitelje nalaze se na poveznici https://old.skolskiportal.hr/kartice/digitalni-kutak/

 

 

 [više]

Izvori informacija - za djecu

Autor: Marina Rubić Tuđman, 16. 4. 2020. 00:16

Poveznica Izvori na internetu za djecu Knjižnica grada Zagreba dovest će vas, dragi učenici, do kvalitetnih i provjerenih informacija i znanja iz svih područja. Informirajte se na pravom mjestu!

 

 

 

 

 

 

 

 [više]

e - lektira

Autor: Marina Rubić Tuđman, 15. 4. 2020. 00:31

Na portalu eLektire dostupna su cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire.

Pristup sadržajima je slobodan, a dostupan je učenicima i nastavnicima uz korištenje elektroničkoga identiteta AAI@EduHr, ali i svim zainteresiranim uz registraciju korisničkoga računa e-Lektire.

Klikom na link pristupite svojim elektroničkim knjigama i uživajte u čitanju.

e - lektira za osnovnu školu

 

 

 [više]

Čitaj mi!

Autor: Marina Rubić Tuđman, 8. 4. 2020. 16:08

Slika uz događaj

Autorica slikovnice Zapeli zajedno, Ida Marinić, predstavlja svoju slikovnicu i  slobodno ju dijeli za čitanje.

Riječ je o slikovnici koja uči djecu odnosima prema drugima, prema sebi i svijetu oko sebe, posebno u ovo vrijeme izolacije. Djeco i roditelji, uživajte u čitanju!

 [više]

Priče na HRT - u

Autor: Marina Rubić Tuđman, 8. 4. 2020. 00:52

 

 

 

 

 

 

Televizijske priče za djecu priznatih domaćihi stranih autora, koje nam u domove donosi HRT, možete pratiti slijedeći ovaj link: https://juhuhu.hrt.hr/gledaj/

 [više]

Filmska bajka Anka

Autor: Marina Rubić Tuđman, 8. 4. 2020. 00:36

Dani medijske pismenosti projekt je koji ima cilj osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti, osnažiti građane, posebice djecu i mlade za kritičko promišljanje medijskih sadržaja i pružiti podršku odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.

Jedna od njihovih preporuka za djecu i roditelje glasi: Pogledajte sa svojom djecom hrvatsku filmsku bajku Anka , redatelja i producenta Dejana Aćimovića, inspiriranu romanom Mate Lovraka Brazilijanka!

Film ‘Anka’ dostupan za besplatno gledanje online

 

 

 

 

 

 

 [više]

Prelistaj besplatno dječje časopise

Autor: Marina Rubić Tuđman, 8. 4. 2020. 00:23

 

Školska knjiga daruje svim učenicima besplatan pristup listalici s novim brojem Smiba i Modre laste .

Prelistajte Prvi izbor i Moj planet!

 

 

 

 [više]

 Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Studeni 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
CARNet

 

 

Anketa
SVIĐA LI VAM SE STRANICA
Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 5. 2013.

Ukupno: 129890
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Dr. Fra Karlo Balić" Šestanovac / Šestanovac, HR-21250 Šestanovac / os-kbalic-sestanovac.skole.hr / ured@os-kbalic-sestanovac.skole.hr
preskoči na navigaciju